Panlokopeni ya da halk arasında bilinen adıyla kedi gençlik hastalığı dünya genelinde kedilerde görülen ve ölümcül sonuçlara yol açabilecek oldukça bulaşıcı bir hastalık olmaktadır. Özellikle yavru kediniz var ise bu hastalığa son derece dikkat etmeniz gerekmektedir. Veterinerler tarafından yapılan aşılama sonucunda görülme riski ciddi bir biçimde azalan kedi gençlik hastalığı az önce de söylediğimiz gibi çoğunluklu yavru kedilerde görülmektedir. Ancak daha büyük kedilerde de görülebilmekte olup onlarda da ölümcül riskleri bulunmaktadır.
Nedir ? : Bu hastalığı kısaca açıklayacak olursak kedi vücudunda bağışıklıkla görevli beyaz kan hücrelerinin azalması ile beraber kedilerin çeşitli enfeksiyon ve hastalıklara karşı savunmasız oluşudur diyebiliriz. Böylelikle kedilerin bağışıklıkları oldukça zayıf olup hastalık ve enfeksiyonlarda ciddi biçimde zarar görmesi hatta ölmesi gibi durumlar maalesef ki yaşanabilmektedir.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Neden Olur?
Kedi gençlik hastalığı nedenleri olarak bu hastalık, panlökopeni virüsü adıyla bilinmekte olup parvovirüs ailesine mensup bir virüsten kaynaklı bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Aynı virüs ailesinden olan farklı bir virüs de köpeklerde görülmektedir. Kedi gençlik hastalığı nedenleri kapsamında bu virüs oldukça dirençli virüs tiplerinden olmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda ise bu virüsün uygun koşullarda neredeyse 1 yıl hatta daha uzun süreler boyunca hayatta kalabileceği bulunmuştur. Kedi gençlik hastalığı için mutlaka kedilerinizi veterinerlere götürüp aşısının yaptırılmasını sağlamalısınız.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Belirtileri
Kedi gençlik hastalığı belirtileri olarak bu hastalığın birçok belirtisinin olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle bu hastalığın sık görülen belirtilerinden bahsedecek olursak; kusma, ishal, ciddi kilo kaybı, yüksek ateş, dışkıda kan görülme, anemi, tüylerde sertleşme ve kalınlaşma, iştahsızlık, koordinasyon eksiliği gibi pek çok belirtiden bahsedebiliriz. Bu belirtilerden bir ya da birden fazlasını kedinizde görüyorsanız mutlaka en kısa süre içerisinde bir veterinere danışmanız gerektiğini unutmamalısınız. Ancak her belirti kedi gençlik hastalığı belirtileri kapsamında olmayıp başka hastalık ya da enfeksiyonların da habercisi olabilmektedir diyebiliriz.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Bulaşıcı mıdır?
Kedilerde gençlik hastalığı bulaşıcı mı sorusu pek çok kedi sahibi tarafından merak edilmektedir. Bu soruya yanıt verecek olursak da oldukça bulaşıcı olduğunu söyleyebiliriz. Bakımı yapılan kedilerin bu şekilde virüs taşıması çevresindeki hayvanları da ciddi bir biçimde etkilemektedir. Eğer bu hastalığın üzerine düşülmez ve gerekli tedavileri yapılmaz ise ölümcül sonuçlarla karşılaşılabilmektedir. Ancak kedilerde gençlik hastalığı olarak dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise bu hastalığın sadece diğer kedilerle olan temas sonucu bulaşmadığıdır. Virüslü yani enfekte olmuş kedilerle temas içerisinde olan kişilerin eve geldikten sonra ellerini yıkamaması ya da kıyafetlerini değiştirmemesi gibi durumlarda evde bakılan kedi de bu virüsü kapmaktadır. Eğer siz de evde kedi besliyorsanız dışarıdaki kedilerle olan temasınıza dikkat etmeli ve eve geldikten sonra gerekli hijyenik önlemleri almalısınız.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Tedavisi
Kedilerde gençlik hastalığı tedavisi günümüzde pek çok tedavi yöntemi ile birlikte yapılabilmektedir. Öncelikle hastalık ile ilgili teşhisin yapılması gerekmektedir. Bu işlem için de kedinizin hastaneye yatırılması gerekebilmektedir. Kedilerde gençlik hastalığı için tedavi planlamasında amaç vücut sıvı seviyesini ve elektrolit dengesini tekrardan sağlamak olmaktadır. Diğer tedavi yöntemleri kedinizde bulunan hastalığın ciddi durumu ve çeşitli semptomlar doğrultusunda değişebilmektedir. Veteriner hekim tarafından gerçekleştirilen tedavinin en iyi sonucu vermesi için söylenenleri mutlaka uygulamalı ve bu hastalığa karşı bilinçli bir şekilde hareket etmelisiniz. Böylelikle kedinizin hastalığa karşı tedavisi olumlu sonuçlanacaktır.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kedilerde gençlik hastalığı kapsamında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlardan bahsedecek olursak tedavisi başlayan kedinizi veteriner hekim tarafından söylenen süre zarfında izole etmeniz gerekmektedir. Tedavinin evde sürdürülmesinde kedinizin her ne kadar fiziksel sağlığı ön planda olsa da psikolojik sağlığını da ciddiye almalısınız. Ayrıca evinizde birden fazla kedi bakıyorsanız diğer kedilere dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkamalı ve kıyafetlerinizi değiştirmelisiniz. Böylelikle virüsün diğer kedilere bulaşma riskini en aza indirebilirsiniz. Kedilerde gençlik hastalığı belirtileri kapsamında sunulan belirtilerin görülmeye başlanması halinde en kısa sürede veteriner hekime başvurmalısınız. Tedavisi en kısa sürede başlayan kedilerin bu hastalığı atlatma oranı çok daha artmaktadır. Kedi gençlik hastalığı olarak bu tedavi yöntemlerinin hiçbir şekilde garanti vermediğini ve her vakanın birbirinden farklı değerlendirildiğini unutmamalısınız.