Kedi kuduz aşısı ile ilgili olarak yasal bir düzenleme mevcuttur. Sahipli olan tüm kedilerin kuduz riskine karşı 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu Uygulama Yönetmeliği gereğince her sene kuduz aşısı olma zorunluluğu söz konusudur. Kedilere kuduz aşısı ne zaman yapılmalı konusunda da yavru kedilerin 3 aylık olmasının beklenmesi gerektiğini söyleyeceğiz.

Bu soru evine yeni bir evcil hayvan bakacak olan pek çok kişi tarafından sık sık gündeme getirilmektedir. Kedilerin evde beslenmesi durumunda genel olarak pek çok kişi kuduz mikrobunun bulaşmayacağını düşünür. Fakat bu durumda kedinin evde olması hiçbir şey değiştirmiyor. Memeli hayvanların Kuduz mikrobu bulaştırma olasılığı oldukça yüksektir. Bu sebepten dolayı da kanunlara göre kuduz aşısı yapılması zorunlu bir hale getirilmiş durumdadır.

Kuduz Bulaştırabilecek Hayvanlar Hangileridir?

Memeli hayvanların her birinden kuduz mikrobunun bulaşabileceğini söylemek mümkün olacaktır. Kuduz mikrobunu en yaygın şekilde taşıyan hayvanlardan en önemlileri tilki ve çakallar başta olmak üzere kokarca, yarasa ve rakun gibi hayvanlardan söz etmek mümkün olacaktır. Bu tür hayvanların her an yolda karşımıza çıkamayacağını düşünsek de bir anda kendimizi kırsal bir alanda bu hayvanlarla karşı karşıya bulabiliriz.

Kedilerde ve köpeklerde de yani evcil memeliler için konuşacak olursak sıcakkanlı hayvanların pek çoğunda kuduz mikrobu yer almaktadır. Bu tip bir problem riski son derece yüksek olduğu için mutlaka bu hayvanların aşısının yapılmış olması son derece önemli bir durum olarak karşımıza çıkar.

Kedi Tırmalaması Aşı Gerektirir Mi?

Eğer ki bir kedi tarafından tırmalanmışsanız bu durumda yapmanız gereken bir takım önemli şeyler vardır. Kedi tırmalaması bazı durumlarda son derece zararlı olmakla birlikte kuduz mikrobunu bulaştırmak konusunda da son derece yüksek bir ihtimal yaratır ve buna bir zemin hazırlar. Ancak bilmelisiniz ki kedi tırmalaması her zaman için de o kadar büyük bir problem olarak karşımıza çıkmaya da bilir. Bu durumlarda mutlaka kedinin geçmişi ile ilgili bir bilgi sahibi olmanızda çok büyük bir fayda vardır.

Kedi Tırmalıyınca Ne Yapmalıyız?

Mutlaka kedi tırmaladıktan sonra her ihtimale karşı bir takım önlemler almak zorundasınız.

  • İlk başta kedinin tırmaladığı bölgeyi mutlaka saf su ve sabun ile iyice yıkayıp temizlemek gerekli olacaktır.
  • Daha sonra da batikan türünde bir ilaç ile bu bölgenin dezenfekte edilmesi de son derece büyük bir önem taşır. Neden diye soracak olursanız çünkü sadece kuduz değil daha farklı mikropların da kedilerin tırmalaması sonucunda ortaya çıkacağını bilmekteyiz.

Ayrıca kedi tırmalaması gibi bir durum söz konusu olduktan sonra kesinlikle hastanenin acil bölümüne müracaat ederek kedinin de geçmişi hakkında bilgi sahibi olamıyorsanız muhakkak doktor gerek gördüğü sürece bu aşıyı olmanız gerekir. Özel olarak da sokak kedisi tırmalamış ise bu durum çok daha ciddi bir boyut kazanır ve kesinlikle acil bir şekilde kuduz aşısı olmanızda fayda vardır.

Kedilerde kuduz hastalığı

Bir Kedinin Kuduz Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Hayvanın vücudunda yer alan yaralardan yola çıkarak ve bu yaranın sürekli olarak kaşınmasından kuduz olayı küpesi artabilir. Ayrıca hayvanın hareketleri değişir daha ürkek ve korkak bir hale gelir ve yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Daha sık bir şekilde idrar yapmaya başlar. Son olarak da su içme isteğinin artık iştahının azalacağı kuduz olan tüm hayvanlarda beklenen durumlar arasında yer alır. Bu konuda kliniğimizle iletişime geçiniz.

Posted in Kedi Sağlığı

Yorum Yap

Türkiye'nin tam donanımlı veteriner kliniği olmanın grurunu yaşıyor , tüm patili dostlarımızı kliniğimize bekliyoruz.