Kedilerde kusma yaygın olarak görülen bir sorundur. Zira kedilerin narin bir vücut yapısı vardır. En ufak şeyden bile kolayca etkilenebilirler. Bu da mide bulantısı ve kusma gibi semptomların oluşmasına zemin hazırlar.
Kedi kusması her zaman için tehlikeli olarak kabul edilmez. Bazen bu, kedininsağlığı için gerekli olabilir. Fakat kimi zaman da kusma, önemli bir soruna işaret edebilir. Bunun normal olup olmadığını anlamanın yolu kusmanın sebebini tespit etmektir.
Alıştığı mamadan başka bir mama tüketmesi veya alerjik reaksiyona yol açabilecek gıdalar kedilerde kusma sebepleri içerisinde öne çıkar. Ev bitkilerini yemek de buna sebebiyet verebilir.
Yakın zamanda kedinizin mamasını değiştirdiyseniz ve ondan sonra kusma olayı başladıysa eski mamasına dönün. Kusma şikâyetinin azalıp azalmadığını gözlemleyin.
Öte yandan kediniz; saç tokası, ip parçaları, oyuncak parçaları ve benzeri yabancı materyaller yuttuğunda gastrointestinal sistem yolu tıkanır, hasar görür. Bu da kusma ile sonuçlanır.
Sindirim sisteminde iltihap, bağırsaklarda enfeksiyon gibi durumlar kedilerde kusma sorununu doğurabilir. Bununla beraber kronik ishal de meydana gelebilir.
Kedilerde bağırsak iltihabının başlıca sebeplerı şöyledir:
Her kedi vücudunu yalayarak temizler. Bunu yaparken istemsiz olarak tüy yutar. Midesine giden tüyler kusmaya neden olur. Çünkü kediler bunları sindiremez ve kusarak dışarı atmak zorundadır.
Parazitlere bağlı kusma yavru kedilerde daha yaygın gözlemlenir. Evcil hayvan sahipleri bazen kusmukta veya dışkıda solucan görebilirler. Sindirim sistemine yerleşen bu parazitlerin ilaçlarla temizlenmesi gerekir.
Kediler neden kusar? Sorusunun bir diğer cevabı bu mide rahatsızlığıdır. Bazı ilaçların yan etkisi olarak, toksinler nedeniyle veya dengesiz beslenmeden dolayı ortaya çıkabilir.
Kedilerde kusma nedenleri; hazımsızlık, sindirim bozukluğu ve benzeri durumları da içine alır. Midede tahriş, mide salgısı ve mide duvarı ile ilgili problemler vb. kedinizin kusmasına sebep olabilir.
Özellikle süt ve süt ürünlerinde bu risk daha fazladır. Kedinizin hangi gıdaya intoleransı olduğunu veteriner hekiminizden öğrenmeli ve bunları beslenme listesinden çıkarmalısınız.
Şunlar kedilerde gıda alerjisi yapabilir:
Gıda alerjisi geçicidir. Kedinizin tedavisini, sevdiği konserve mamalarla destekleyerek bu sorunun üstesinden gelmesine yardım edebilirsiniz.
Kedilerde kusma zararlı mı? Sorusuna yanıt verirken için kusmuğun kıvamı ve rengi önem taşır. Fakat bunu etkileyebilecek pek çok faktör vardır ve dolayısıyla sadece kusmuğun görüntüsüne bakarak net bir çıkarımda bulunmak mümkün değildir.
Örneğin; kedinin mamasında kullanılan malzemeler, ne yediği (gıdalar ve gıda hârici öğeler) kusmuk rengini değiştirebilir.
Ancak fikir edinmeniz açısından hangi rengin kedilerde kusma sorunu için nasıl bir anlam taşıdığını şöyle belirtebiliriz:
Kedilerde kusma nasıl engellenir? Diye merak ediyorsanız şunlara dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz:
Bu sorunun yanıtı kusmanın niteliğine göre değişir. Kusmuğunda safra, mukus veya kan var mı? Ne sıklıkta ve daha çok günün hangi saatlerinde kusuyor? Kusmuğun rengi nasıl? Bu gibi ayrıntıları veterinerinize bildirmelisiniz.
Ne Zaman Tehlikelidir?
Kusma bir hastalıktan kaynaklanıyorsa bunun tedavi edilmesi lâzımdır. Mama değişikliği nedeniyle kusmaya başladıysa hangi mamaya geçiş yapmanız gerektiğini veterinerinize sormalısınız.
Gastroenterit veya kıl yumağı nedeniyle gelişen hafif kusma vakaları Cerenia gibi antiemetik ilaçlarla tedavi edilir. Ayrıca destekleyici bakım ilaçlarından (örneğin antasitlerden) yararlanılabilir.
İltihaplı bağırsak hastalığı veya gıda alerjisi varsa kedinizin diyet programında değişiklik yapılması gerekebilir. Hatta veteriner hekim reçeteli bir diyet önerebilir.
Yukarıdaki önerilerimize ilâveten, kedilerde kusma sonrası –yani hemen değil, birkaç saat sonra- peynir veya yoğurt yedirmek de iyi gelir. Bunlar da kedinin midesini temizler.
Posted in Genel Kedi Sağlığı
ŞirinPati Veteriner Kliniği
ŞirinPati Bağcılar Veteriner Kliniği 2021 Ocak ayında hizmet vermeye başlamıştır.Bağcılar ve çevre bölgenin veteriner hekim ihtiyacını tam donanımlı kliniğimiz ile karşılama gayretindeyiz.
Adres : Göztepe, Bosna Cd. No: 10 D:14G, 34224 Bağcılar/İstanbul
Telefon : (0212) 923 20 50