Köpekler arkadaş canlısı olmaları ve sadık yapıları nedeniyle birçoğumuzun hayatında önemli bir rol oynuyor. Fakat ilk defa köpek sahipleniyorsanız aşı takvimine dikkat etmeniz gerekiyor. Tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da çeşitli hastalıklar olabilir. Özellikle bebeklerdeki gibi yavru köpeklerinde ilk önce anne sütü ile bağışıklık kazanması gerekir. Ancak buna rağmen bazı hastalıklara karşı korunabilmesi için yapılması gereken aşılar mevcut. Köpek sahiplerinin büyük bir bölümü hangi aşıları ne zaman yaptıracaklarına dair araştırmaya koyuluyor. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki, köpeklerde aşı konusu yavru ve yetişkin olmak üzere 2 farklı şekilde ele alınmaktadır.
Patili dostlarımız için aşılar hayati bir öneme sahiptir. Aşılama uygulamaları, yaygın hastalıklara ve virüslere karşı büyük oranda koruyuculuk sağlar. Bu hastalıklar kimi zaman ölümcül ya da bulaşıcı olabilir. Ek olarak bazı hastalıklar insan sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle yavru köpekler için ilk aşılama süreci 45 günlükten itibaren veteriner hekim kontrolünde başlamalıdır. Aşı takvimi sayesinde köpeklerin yaşam kalitesi artar. Köpek aşıları, hastalığa neden olan etkenin zayıflatılarak antijen duen bileşimi ile köpeklerin vücuduna verilmesi işlemini kapsar. Bu işlem sayesinde bağışıklık sistemi antikor üreterek hastalıklara karşı dirençli hale gelir.
Köpeklerin hamilelik döneminden önce aşılanması son derece önemlidir. Anne adayının aşı takvimine uyması yavruların sağılığını da olumlu yönde etkileyecektir. Çünkü anne adayları aşı ile kazanmış oldukları antikorları plasenta yoluyla veya sütüyle yavrularına aktarır. Bu sayede yavru köpekler anneden kazandıkları antikorlar sayesinde bağışıklık kazanmış olur. Ancak buna rağmen bir süre sonra bu antikorlar etkisiz hale gelebilir. Böyle durumlarda yavrular hastalanmadan önce aşılama yapılmalıdır. Yavru köpekler için aşılama sürecine, veteriner hekim kontrolünde sağlıklı olduğu kanaatine varıldıktan sonra geçilir. Öncelikle paraziter uygulamalar yapılır. Çünkü parazitler bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler. O nedenle başlangıçta iç ve dış parazit uygulamaları gerçekleştirilir. Ardından diğer aşılara geçilir.
İç ve Dış Parazit Aşısı: Mevsimsel değişiklikler, beslenme düzeni ve dış ortamdaki parazit yoğunluğuna bağlı olarak veteriner hekim tavsiyesi ile 2-3 ayda bir yapılır.
Daha detaylı bilgi için tıkla.
Karma Aşı: Bu aşı, köpeklerde sık görülen ve ölümcül hastalıklara sebebiyet veren 5 farklı virüsten (Adeno, HCC, Parvo, Distamper, Leptospira, Parainfluenza) koruma sağlar. 2 doz şeklinde uygulanır ve 15 gün arayla tekrarlanır. İlk doz 60, ikinci doz 75 günlükken yapılır.
Daha detaylı bilgi için tıkla.
Kuduz Aşısı: Yavru en az 90 günlükken yapılır. Rabies virüsüne karşı koruma sağlar. Kanunen zorunlu bir aşıdır ve her sene uygulanmalıdır.
Daha detaylı bilgi için tıkla.
Bronşin Aşı (KC Aşısı): Bordotella bronchiseptica virüsünün neden olduğu üst solunum hastalıklarına karşı bağışıklık sağlar. Yavru 105 günlükken uygulanır.
Corona Aşısı: Kanlı ishal, iştahsızlık, yüksek ateş ve kusma gibi sindirim sistemini olumsuz etkileyen virüslere karşı korur.
Lyme Aşısı: Lyme hastalığı kenelerde bulunan borrelia bakterisinin köpeğe geçmesiyle oluşur. Köpek ısırığıyla da insanlara bulaşabilir. Mutlaka yapılması gereken bir aşı çeşididir. 120 günlükken yapılır.
Mantar Aşısı: Genellikle sıcak ve nemli bölgelerde bulunan köpekler için tavsiye edilir. 135 günlükken 15 gün arayla iki doz şeklinde gerçekleştirilir.
6-8 hafta aralığı yavru köpeklere ilk veteriner hekim uygulamasının yapıldığı süreçti. Bu süreçte sağlık kontrolleri ve hastaları önleyecek aşı uygulaması yer alır. Parainfluenza ve leptospitos hastalıklarına karşı koruyan aşılarda bu dönemde yapılır. 6-8 hafta aralığındaki aşılar karma olacak şekilde uygulanır.
9-12 hafta aralığında yavru köpeklerin fiziksel muayeneleri yapılır. Aynı zamanda genel sağlık kontrolleri gerçekleştirilir. 6-8 hafta aralığındaki ilk karma aşıların ikincisi uygulanır. Bu sayede bakterilere yol açan bulaşıcı hastalıklar önlenir. Özellikle Bronchiseptika bakterisi için bu dönemde mutlaka önlem alınmalıdır.
Diğer haftalık dönemlerde olduğu gibi 12-14 hafta aralığında da genel sağlık muayeneleri gerçekleştirilir. Bu aralıkta kuduz aşısı da köpek aşı takvimine eklenir. Kuduz hastalığının pek çok belirtisi bulunur. İshal, kusma ve uykusuzluk bunlardan bazılarıdır. Bu hastalık türü ölümle sonuçlanabileceği için geç kalmadan aşı yaptırılması gerekir. Ayrıca lyme hastalığına da dikkat edilmelidir. Lyme hastalığı keneler yoluyla bulaşır. Eğer tedavi edilmezse ciddi sonuçlara neden olabilir. Enfekte olunduğunda kas ve kemiklerde şişme meydana gelir. Veteriner hekime danışılarak aşı uygulaması gerçekleştirilebilir.
Aşağıdaki aşılar yetişkin köpeklerde yılda 1 kez olmak kaydı ile uygulanmalıdır.
Ayrıca düzenli olarak veteriner hekim muayenesi yapılması, köpeğinizin beslenme ve bakımıyla ilgi standartların belirlenmesinde fayda sağlamaktadır.
Köpeklerde aşılama sonrası iştahsızlık, halsizlik ve vücut ısısında artış gözlenebilir. Ancak bu belirtilerin uzun sürmesi halinde bir veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir. Yavru köpeklerin aşı takvimi tamamlanana kadar diğer hayvanlar ile temas etmesinden kaçınılmalıdır. Ayrıca hayvan sahipleri de diğer hayvanlarla teması sonrasında hastalıklara neden olan virüs ya da bakterileri köpeğine taşıyabilir. Unutulmamalıdır ki aşılar hastalıklara karşı yüksek oranda koruma sağlasa da bu %100 koruma anlamına gelmez. Aşılama tamamlandıktan sonra 10-15 gün içerisinde bağışıklık kazanılır. Bu nedenle aşılama tamamlansa dahi 15 günlük süre geçmeden köpeğinizi dış ortamla temas ettirmeniz önerilmemektedir.
Posted in Köpek Sağlığı
ŞirinPati Veteriner Kliniği
ŞirinPati Bağcılar Veteriner Kliniği 2021 Ocak ayında hizmet vermeye başlamıştır.Bağcılar ve çevre bölgenin veteriner hekim ihtiyacını tam donanımlı kliniğimiz ile karşılama gayretindeyiz.
Adres : Göztepe, Bosna Cd. No: 10 D:14G, 34224 Bağcılar/İstanbul
Telefon : (0212) 923 20 50