Kedi ve köpekler için mikroçip takılması, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan duyuru neticesinde zorunlu hale gelmiştir. Bunun üzerine pek çok kedi ve köpek sahibi mikroçip uygulaması hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Tamamen zararsız ve basit bir uygulama olan mikroçip takılırken, mutlaka uzman veterinerlerden destek alınmalıdır. Kedi ve köpeklerde mikroçip sayesinde pek çok avantaja ulaşılabilir. Bu konuda detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Kedi ve Köpeklerde Mikroçip Nedir?
Kedi ve köpeklerde mikroçip uygulaması, sağladığı avantajlar sayesinde evcil hayvan sahiplerinin merak ettiği bir konudur. Türkiye’de özellikle geçtiğimiz yıllarda basında geniş yankı bulan mikroçip uygulaması ile evcil hayvan bakımında yasal zorunluluk gündeme gelmiştir. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan resmi duyuru ile evcil hayvanlara mikroçip uygulaması zorunluluğu getirilmiştir. Kedi ve köpeklerde mikroçip takılması ve pasaport çıkarılması evcil hayvan sahiplerinin mutlaka bilgi sahibi olması gereken bir konudur.
Kedi ve köpeklere küçük yaşlardan itibaren takılabilen mikroçip materyali, içerisinde 15 karakterden oluşan bir dijital kod numarası taşıyan, pirinç tanesi büyüklüğünde bir parçadır. Tıpkı insanlardaki kimlik numarası gibi kedi ve köpeklerin de 16 haneli bir kimlik numarası oluşturulmasını sağlar. Mikroçip, deri altına kedi ve köpeklerde belirlenen omuz kemikleri arasındaki bölgeye sadece uzman veteriner hekimlerin gözetiminde yerleştirilebilir. Bu sayede yavru kedi ve köpekler, bir defa mikroçip yerleştirildikten sonra dünyanın neresine giderse gitsin, kimlik bilgileri ile sorun yaşamadan hayatını devam ettirebilir.

Kedi ve Köpek Pasaportu Nedir?
Kedi ve köpek pasaportu da Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan resmi duyuru ile evcil hayvanlara getirilen zorunluluklar arasında yer alır. İlk kez mikroçip takılan kedi ve köpek gibi evcil hayvanlara aynı zamanda pasaport çıkartılır. Evcil hayvan pasaportu olarak da bilinen bu belge, kedi ve köpeğin kimliği ile sahibinin kimlik bilgilerini içerir. Aşı uygulamaları, sahip değişikliği veya benzeri verileri taşıyan bu belgeler, evcil hayvan bakımında giderek önemli hale gelmektedir. Öte yandan daha önceden mikroçip takılmış ve evcil hayvan pasaportu çıkarılmış kedi ve köpeklerin satışı, el değiştirmesi, kayıp ya da ölümü halinde gerekli makamlara bildirim yapılması gerekir.
Kedi ve Köpeklere Mikroçip Zorunlu Mu?
Kedi ve köpekler için mikroçip zorunluluğu, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan resmi duyuru sonucunda evcil hayvan sahiplerine bildirilmiştir. Böylelikle evcil hayvanı olan kişiler kedi ve köpekler için belirli yaşlarda uzman veteriner hekimlerin yardımı ile bu mikroçip uygulamalarını başarıyla hayata geçirebilirler. Mikroçipler, tamamen biyo uyumlu materyalden üretildiği için kedi ya da köpeklere zarar vermez. Üstüne üstlük kedi ve köpeklere mikroçip uygulaması da sanıldığının aksine hiçbir şekilde acı vermeyen basit bir uygulamadır.
Kedi ve köpeklerde mikroçip faydaları hem hayvanların sağlığı hem de evcil hayvan sahibinin yaşamını kolaylaştırıcı etkileri sayesinde dikkat çekicidir. Örnek olarak mikroçip takılmayan kedi ve köpeklerin çeşitli sebeplerle kaybolması ya da çalınması durumunda yapabilecek pek fazla bir şey yoktur. Ancak mikroçip takılan kedi ve köpeklerde en sık karşılaşılan avantajlardan bazıları şunlardır:
- Kedi ya da köpeklerin kaybolması durumunda kısa sürede konumu tespit edilir.
- Kedi ve köpeklerde tasma ve yaka bilgilerinin düşme riski ortadan kaldırılır.
- Kedi ve köpeklerin çalınması halinde yeri ve konumu rahatlıkla görüntülenebilir.
- Kısırlaştırılmamış kedi ve köpeklerin dişisinin peşine düşüp kaybolması durumunda yeri bulunabilir.
- Evcil hayvan sahibinin kimlik bilgilerine bakarak kedi ve köpeğin gerçek sahibinin kim olduğu belirlenebilir.
- Kedi veya köpek sahiplendirmede kolaylıklar sağlar.
Bu tür avantajlar sayesinde Türkiye’de kedi ve köpeklere uygulanan mikroçiplerin faydaları görülebilir. Bakanlık tarafından kedi ve köpekler için zorunlu hale getirilen mikroçip uygulamasında en başarılı sonuçlara ulaşmak için güvenilir ve uzman hekimlerden destek alınmalıdır.

Kedi ve Köpeklerde Mikroçip Nasıl Takılır?
Kedi ve köpeklerde mikroçip takma işi, hızlı ve pratik bir şekilde yapılabilir. Mikroçip uygulamasında enjeksiyon sırasında anestezi uygulamasına gerek duyulmaz. Uzmanlar, kedi ve köpeklerde yavruyken uygulanacak mikroçip enjeksiyonu için anestezi kullanılmasını tavsiye etmez. Köpek ve kedilerde mikroçip takılması için belirlenen enjeksiyon bölgesi aynıdır. Yavru kedi ve köpeklerin iki omuz kemiğinin arasında yer alan deri katmanına mikroçip takılabilir. Bu bölgede yapılan enjeksiyonlar evcil hayvanların canını acıtmadığı gibi mikroçip takılırken aşırı tepki göstermedikleri görülebilir.
Kedi ve Köpeklere Mikroçipi Kim Takar?
Kedi ve köpeklerde mikroçip uygulaması, sadece uzman veteriner hekimlerin gözetiminde gerçekleştirilmelidir. Enjeksiyon işlemi anatomik olarak uygulama yerinin saptanmasından sonra yapılmalıdır. Bunun yanı sıra mikroçip için steril bir ortam gereklidir. Veterinerlerdeki ameliyat ortamından yararlanılarak sadece birkaç dakika içinde kedi ve köpeklere mikroçip uygulaması yapılabilir.
(Bahçelievler bölgesinde mikroçip taktırmak için Şirinvet Veteriner Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.)
Kedi ve Köpeklere Mikroçip Uygulaması
Kedi ve köpeklerde mikroçip uygulaması, pirinç tanesi kadar küçük yapıda olan çiplerin deri altına konumlandırılması esasına dayanır. İlk olarak cam kapsül şeklinde olan mikroçipler, biyo uyumlu yapıdadır. Bir başka deyişle biyo uyumluluk sayesinde hayvanın hücrelerine, dokusuna ve derisine tamamen uyumlu sağlıklı bir parçadır. Kedi ve köpeklerde mikroçip özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Biyo uyumlu materyalden özel olarak üretilir.
- Cam kapsül şeklindedir.
- Pirinç tanesi kadar boyutlara sahiptir.
- Toksik veya alerjik olmadığı için hayvana zarar vermez.
- Mikroçip hayvanın deri altında kendiliğinden ilerlememesi için özel olarak polprilen polymer materyali ile kaplanır.
- Mikroçipler polimer kaplama sayesinde kapsülün etrafına hücre duvarı örer ve sabit kalır.
- Mikroçipleri cerrahi olarak çıkarmak uzmanlık isteyen zor bir iştir.
- Mikroçiplerin son kullanma tarihi veya kullanım ömürleri yoktur.
İşte bu tür fiziksel ve yapısal özellikleri bulunan mikroçipler son derece kullanışlı materyaldir. Kedi ve köpeklerde belirli yaştan itibaren uzman desteği ile takılan mikroçipler hayvanın son nefesine kadar onunla uyumlu bir şekilde çalışır.
Kedi ve Köpeklerde Mikroçip Takılması Can Yakar Mı?
Kedi ve köpeklerde mikroçip can yakıcı bir etkisi olmayan uygulamadır. Mikroçip enjektörü normal kanüllerden daha kalın ve büyük yapıda olmasına rağmen hayvanların canını acıtmaz. Evcil hayvanlara mikroçip uygulaması sırasında hayvanların canı acımadığı gibi kedi ve köpekler de bu enjeksiyona aşırı reaksiyon göstermezler. Çoğunlukla lokal anestezi olmadan hızlı bir şekilde mikroçip uygulaması yapılabilir. Kedi ve köpeklere takılan mikroçipin hiçbir güç kaynağı ya da şarj soketi yoktur. Bu elektronik parça en az 25 yıl dayanacak şekilde yapıldığı için kedi ve köpeklerde bir ömür boyunca kullanılabilir.
Kedi ve Köpeklerde Mikroçip Kaç Yaşında Takılır?
Kedi ve köpeklerde mikroçip yaşı, hayvan severlerin en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Genellikle 5 ila 8 haftalık yaş aralığında olan evcil hayvanlara mikroçip uygulaması yapılabilir. Mikroçip uygulaması yukarıda da bahsettiğimiz gibi uzmanlar tarafından enjeksiyon şeklinde gerçekleştirilir. Genellikle yavru hayvanlara takılan mikroçipler için 5 haftalık olması beklenir. Bu süreçte 8 haftalığa kadar hayvanlara rahatlıkla mikroçip enjeksiyonu yapılabilir. Ancak istendiği takdirde bu yaş aralığından sonra da kedi ve köpeklerde mikroçip takılabilir. Evcil hayvan bakıcısı ne zaman isterse evcil hayvanına mikroçip taktırabilir.

ŞirinPati Veteriner Kliniği İletişim
Adres : Göztepe, Bosna Cd. No: 10 D:14G, 34224 Bağcılar/İstanbul
İletişim Numarası : (0212) 923 20 50