Evcil canlıları kategorize ettiğimizde kediler ilk akla gelen canlı türleri arasında yer almaktadır.Kediler sokaklar da en çok gördüğümüz hayvan türleri arasındadır.Birçok insan kedilere karşı sempati ve yardım duygusu ile evlerinde kedi beslemekte ve onların ebeveyni olmaktadır.

Kedilerin yılda en az 1 kez bakım muayenelerine ve veteriner genel kontrolüne götürülmesi gerekmektedir. Yavru kediler, 4 aylık olana kadar her 3 ila 4 haftada bir veteriner ziyaretleri gerekir. 10-15 yaş aralığında ki kediler için en az 6 ayda bir; 15 yaşından büyük kediler için ise 4 ayda bir şekilde veteriner kontrolüne götürmek gerekmektedir.

Veteriner hekimler, kontrol sırasında kedinizin sağlık durumunu etkileyebilecek durumları önceden fark edebilirler. Erken teşhis ile sağlık koşulları ağrılı veya daha maliyetli hale gelmeden tedavi edilebilir.

Kedilerde Hastalık Belirtileri

Kediler insanlara göre daha hızlı yaşlandığı için kedinizde olan herhangi bir değişikliği veterinerinize bildirmek isteyeceksiniz. Kediniz yaşlılık yıllarına ulaştığında veteriner ile yaptığınız bu konuşmalar daha değerli hale gelecektir. Örnek olarak, kedinizi normalden daha fazla su içtiğini gözlemliyorsanız, böbrek sorunlarına veya diyabet gibi sorunlara neden olabilir.

Bunun yanında daha spesifik belirtilerde görülebilir, kusma, ishal, daha sık veya az sık idrara çıkma, öksürme, hapşırma veya gözlerde, kulaklarda, burunda akıntı olabilir. Bunun yanından eklemsel ağrıları ile ilgili problemleri; tek bir bacağa ağırlık vermek, topallayarak yürümek gibi olabilir. Kediniz bu bu belirtilerden herhangi birini bir veya iki günden fazla gösteriyorsa veterinerinize gitmeyi düşünebilirsiniz.

Kedilere İlaç Vermek

Kedilerin hap yutması zor olmaktadır bunun için, bir parça ton balığı veya tavuk parçasının içine gizlenmiş bir hap ile vermek bazı kediler için çözüm olacaktır. Fakat bazı kediler verdiğiniz yiyeceği yiyecek ama ilacı tükürecektir.

Bu durumlarda kedinizin başını yukarı kaldırarak (tavana bakacak şekilde) ağzının en arka kısmına yerleştirdiğinizde kediniz bu ilacı direkt olarak yutacaktır. Veteriner hekiminiz bu işlemin nasıl yapılabileceğini size gösterebilir ve rehberlik edebilir.

Sıvı olan ilaçlarda ise şırınga yardımı ile arka dişlerine yakın bir yere yavaşça sıkılarak kullanılabilir. Yine bu durumda başı biraz yukarı kaldırarak ilacın ağızdan dökülmesi engellenebilir.

Göz damlası veya kulak ilacına ihtiyacınız varsa bu durumda Veterineriniz size nasıl kullanılacağını ve uymanız gerekenleri aktaracaktır.

Kedilerin Aşı Takvimi

Kedilerin de insanlarda olduğu gibi belli başlı aşıları yaşına göre yaptırması gerekmektedir. Hastalığa yakalanmadan önce bağışıklık sistemini dışarıdan gelecek enfeksiyonlara karşı korumak için kedilere de belli başlı aşılar yapılmaktadır.

Panleukopeni, herpes virüsü gibi ciddi bulaşıcı hastalıklara yakalanmamaları için kedilere belli başlı rutin birkaç aşı verilmektedir. Genellikle kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek ve koruma sağlamak için her yıl güçlendirici aşılar yapılmaktadır.

Parazit Kontrolü

Kedilerin parazit kontrolünde iç ve dış parazit aşısı kedilere enfekte edebilir. Yaygın olarak görülen iç parazitler arasında; yuvarlak kurtlar, kancalı kurtlar ve tenyalar bulunmaktadır.

Sindirim sistemine zarar veren bağırsak solucanları kan kaybına ve besinlerin sindirilmemesine neden olmaktadır. Enfeksiyon genellikle dışkıda solucan yumurtaları veya direkt olarak solucan şeklinde görülebilir.

Parazitler hakkında detaylı bilgi almak için tıkla.

Parazit Bulaşma Yöntemi Semptom
Yuvarlak solucanlar ve kancalı kurtlar Doğrudan dışkı yoluyla ve sütten bulaşabilir Sindirim sisteminde hasar ve besin kaybı, kancalı kurtlar ise bağışıklık sistemi zayıf olanlarda enfeksiyonlara neden olabilir
Tenyalar Pire veya fare gibi hayvanların yenmesi ile bulaşabilir Besin kaybına neden olabilir.
Flukes veya Akciğer kurdu Su yakınında bulunan salyangoz veya iribaşların yutulması Akciğer, karaciğer veya bağırsaklarda hasara neden olabilir.
Bağırsak protozoası Fare gibi avlanılan hayvanlarının dışkılarının yutulmasıyla bulaşabilir. Akciğerlerdeki kan damarlarında, akciğerlerde ve kalpte hasara neden olabilir
Prieler, keneler ve akarlar Doğrudan açık havada veya evdeki diğer enfekte kedilerden geçebilir Cilt hasarı, kaşıntı, kulak enfeksiyonu, pire alerjisi, tenyalar
Cuterebra (Sinek Lavraları) Kemirgen veya tavşan yakınındaki sinek lavraları ile temas Baş veya boyunda hoş olmayan topuklar, cilt altında enfeksiyon

Kedi Bakımı

Kedilerin dış parazitleri arasında pire, kene, uyuz, akarlar ve kulak akarları bulunmaktadır. Pire ve keneleri kontrol etmek için aylık koruyucu tedaviler mevcuttur.

Kedilerin Diş Bakımı

Kedilerin yaşamları boyunca diş bakımına ihtiyaçları bulunmaktadır. Kuru mama ile beslenen kedilerin diş etlerinde bir problem olmaması için veterineriniz tarafından verilen yönergeleri uygulayarak diş temizliği programına dikkat edebilirsiniz.

Diş bakımı aksatılırsa diş eti iltihabına ve diş eti hastalığına neden olabilir. Bunların sonucunda şiddetli diş hastalığı vakaları görülebilir ve kedilerde diş çekimi yaygın bir tedavi yöntemidir.

Tımarlamak

Kediler kendilerini dilleri ile tımar ederler. Kısa tüylü olan kedi cinslerinde genellikle sahipleri tarafından tımar edilmesi ve ara ara banyo yaptırılması gerekmektedir. Uzun tüylü kedilerin ara ara fırçalanması, dökülen tüylerini toplamak ve tüylerinin matlaşmasını önlemek için tımarlamak önemlidir. Sağlıklı kedilerin nadiren banyo ihtiyacı bulunmaktadır, eğer banyo yapılması gerekiyorsa sadece onaylı evcil hayvan şampuanları kullanarak banyo yapılması önerilmektedir.

Kedinizin kulaklarının temizliği rutin olarak kontrol edilmelidir. Kulaklarda kir birikirse enfeksiyona yol açabilecek virüsler taşıyabilir. Düzenli olarak temizliğe ihtiyacı varsa veterineriniz kulakların nasıl temizleyeceğini gösterebilir veya kendisi temizleyebilir.

Adres : Göztepe, Bosna Cd. No: 10 D:14G, 34224 Bağcılar/İstanbul

İletişim Numara : (0212) 923 20 50

Konum :

Türkiye'nin tam donanımlı veteriner kliniği olmanın grurunu yaşıyor , tüm patili dostlarımızı kliniğimize bekliyoruz.