Yavru köpek dışkısında kan görülmesi ile gelen diğer belirtiler, ölümcül sonuçlara neden olabilir. Özellikle yavru köpeklerde görülen bu hastalık, yüksek bulaşıcı özelliği ile de tehlikeli bir hastalıktır. Köpeklerde kanlı ishale kanin parvovirüs neden olmaktadır. Farklı nedenlere bağlı olarak da bu tür sorunlar görülse de yaygın nedeni parvovirüstür. Virüsü taşıyan hasta köpeklerde şiddetli kusmaya ve kanlı dışkı çıkmasına neden olmaktadır.
Enfekte olan köpeklerde yaygın olarak kanlı ishalle beraber sürekli uyku hali, kusma ve ateş gibi temel belirtiler ortaya çıkmaktadır. Köpeklerde kanlı ishal tedavilerinde ise başlangıç aşamasında hastalığın asıl nedeni tespit edilerek işlem gerçekleştirilmesi gerekecektir. Kanlı ishale neden olan temel faktöre göre veteriner hekim tarafından uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekecektir.
Köpeklerde Kanlı İshal (Kanin Parvovirüs) Nedir?
Kanin porvavirüs ya da kanlı ishal, son derece bulaşıcı ve ölümcül sonuçlar doğuran bir hastalıktır. Virüsü taşıyan hasta köpeklerde şiddetli kusma ile ishal en yaygın olarak görülen belirtiler arasında yer almaktadır. Köpek parvovirüs (CPV), bulaşıcı ve tehlikeli bir viral hastalık olarak tanımlanmaktadır. Genelde bu virüs kendini iki farklı şekilde göstermektedir.
Kusma, ishal, kilo kaybı gibi nedenlere bağlı olarak karakterize olan bir hastalık en yaygın görülen formudur. Yaygın olmayan formunda ise fetüslerin ve çok küçük yavru köpeklerin kalp kaslarına saldıran ve sıklıkla ölüme yol açan kardiyak formudur. Çoğu zaman vakaların 6 hafta ile 6 ay arasında değişen yavru köpeklerde görülmektedir. Erken aşılama ile bu hastalıktan köpeklerin korunması mümkündür.
Köpeklerde Kanlı İshal Tedavi Edilir Mi?
Parvovirüs köpek tedavisi kapsamında farklı uygulamalara başvurulabilecektir. Sıvı elektrolit önleme amacıyla günde iki defa damar içi yolla iv yapılmaktadır. Buna ek olarak antibakteriyel, antimetik ilaçlar, vitamin ve kanama durdurucu ilaçlar kullanılmaktadır. Şok vakalarında ise daha çok kortikostroid uygulanmaktadır. Hastalığın belirtilerinin ortaya çıkmasının ardından en kısa sürede tedavi işlemlerine başvurulması gerekmektedir. Virüsün olduğu dışkı ve idrar ile temas halinde diğer köpeklere de bulaşması mümkündür.
Doğru bir tedavi yönteminin uygulanması için CPV fizik muayene, biyokimyasal testler ve dışkıda parvovirüs için özel testlerin uygulanması gerekmektedir. Düşük kan hücresi seviyesi, önemli derecede dehidrasyon ve özellikle kanlı dışkı, CPV enfeksiyonunun göstergesi olarak kabul edilmektedir. Biyokimyasal ve idrar analizlerinde yüksek karaciğer enzimleri, lenfopeni ve elektrolit dengesizliklerini ortaya çıkarabilmektedir. Karın radyogrfi görüntülemede abdominal bölgede büyüme görülebilmektedir. Viral bir enfeksiyon olması nedeniyle gerçek bir tedavisi bulunmamaktadır. Parvovirüs tedavisinde, belirtileri iyileştirmeye ve ikincil bakteriyel enfeksiyonları önlemeye yönelik işlemlerin yapılması gerekmektedir. Köpeğin genel sağlık durumuna ve diğer tüm değişkenlere göre veteriner hekim tarafından en doğru tedavi yöntemleri belirlenecektir.
Köpeklerin Dışkısında Kan Neden Olur?
Köpek dışkısında kan tedavisi gerektiren en önemli rahatsızlık olarak parvovirüstür. Bu kapsamda dışkında kan tespit edilen köpeklerin parvovirüs şüphesi taşıdığı düşünülecektir. Ancak bunun birçok farklı nedeni de olabilir. Köpeğin dışkısında büyük miktarda kan tespit etmeniz halinde bu durumun mide iltihabına da işaret ettiği düşünülebilir. Genelde bu tür rahatsızlıklar yavru köpeklerde görülmektedir. Gizemli bir şekilde ortaya çıkıp sağlıklı köpekleri bile kısa sürede etkileyebilir. Köpeğinizin veya diğer tüm evcil dostlarınızın dışkısında kan tespit etmeniz halinde en kısa sürede uzman bir veteriner hekimden destek almanız gerekecektir.
Köpek parvovirüs rahatsızlığı da kanlı şekilde ishale neden olan bir sorun olduğu için ilk olarak bu hastalıktan şüphelenmek mümkündür. Ancak asıl tanı için bir takım testlerin yapılması gerekmektedir. Ortaya çıkan belirtilere göre doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması için teşhis yapılması gerekmektedir. Kanlı dışkılamaya ek olarak kusma ve ateş gibi temel başlıca belirtilerin de beraberinde görülmesi mümkündür. Köpeklerde kanlı ishal oldukça tehlikelidir ve bulaşıcı olabilir.
Kanamalı İshale Ne İyi Gelir?
Parvo hastalığından kurutulan köpekler sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam edebilmektedir. Çoğu zaman hastalığın erkeden teşhis edilmesi ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Köpeklerde kanlı ishal görülmesinin ardından en kısa sürede uzman bir veteriner hekime danışarak hastalığın kaynağının tespit edilmesi gerekecektir. Parvovirüsten kaynaklı olarak ortaya çıkan kanamalı ishal için mutlaka uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.
Vitaminler, kanama durdurucu ilaçlar ve diğer medikal ürünler ile kanlı ishale karşı uygun tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Öte yandan bu süreçte köpeğin bağışıklık sistemine güçlendirecek yöntemlere de başvurulması gerekmektedir. Bu kapsamda köpeğin hijyenik ortamda barınması, sağlıklı ve düzenli beslenmesi de önemli bir unsurdur. Çoğu zaman yavru köpeklerde ortaya çıkan bu rahatsızlık nedeniyle erken yaşlardan itibaren yaptırılması gereken aşıların ihmal edilmemesi gerekmektedir. Bu tür rahatsızlıklara karşı köpekleri koruyan en temel unsur aşı olacaktır.
💉 Köpeğinize yaptırmak zorunda olduğunuz aşıları öğrenmek için “köpek aşı takvimi” sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpeklerde Kanlı İshal Belirtileri Nelerdir?
Yetişkin köpeklerde dışkıda kan parvovirüsün en temel belirtisi olarak görülmektedir. Kanlı ishal olarak ortaya çıkan bu hastalık beraberinde birçok farklı belirtiye de sahip olabilir. Ortaya çıkan bu rahatsızlıklara karşı vaktinde önlem almak son derece önemlidir. parvovirüs kapsamında ortaya çıkan başlıca belirtiler ise şöyledir:
- Kanlı ishal,
- Şiddetli kusma,
- Ateş,
- Sürekli uyku hali ve halsizlik,
- İştahsızlık vb.
Kanlı ishale eşlik eden belirtilerin doğru analiz edilmesi gerekecektir. Öte yanan köpeğin dışkısının normal dışkıdan daha kötü kokması, fazla miktarda kan görülmesi virütik bir hastalık olarak kanlı ishale işaret etmektedir. Bu yönüyle kanlı ishal kapsamında çeşitli ölümcül hastalıkların da teşhisi konulabilir. Söz konusu belirtilerin görülmesinin hemen ardından en kısa sürede tedaviye başlanması gerekecektir.
Köpeklerde Kanlı İshal Neden Kaynaklanmaktadır?
Kanlı ishalin nedenleri arasında birçok farklı unsur sayılabilir. Ölümcül sonuçlara neden olan kanlı ishal kapsamında DNA’lı bir parvo virüs en temel unsurdur. Söz konusu virüs hızlı bölünen hücrelerde kısa sürede çoğalabilme kabiliyetine sahiptir. Bulaştığı yerde 5 – 6 ay süre ile canlı kalabilmektedir. Bu açıdan köpeğin kullandığı, temas ettiği mama kabı, suluk, ambalaj kağıdı gibi birçok farklı madde virüsü uzun süre saklayabilir.
İnsanlara bulaşma özelliği bulunmayan bu virüs, köpeklere geçtikten 1 hafta kadar sonra belirtilerini göstermeye başlayacaktır. Köpeklerde aynı zamanda nefes alma ve dışkılama yoluyla bulaşan virüs, uzun süre canlı kalabildiği için parazitsel özellikler göstermektedir. Hızla yayılıp ilerleyebilmektedir. Köpeklerde kanlı ishale neden olacak farklı tür hastalıklardan da söz etmek mümkündür. Kanlı dışkılamaya neden olan unsurlara göre doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekecektir.
Köpeklerde Kanlı İshalden Nasıl Korunabilir?
Parvovirüs tedavisi köpeklerde hastalığın teşhis edilmesinin hemen ardından yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda hastalıktan korunmak için mutlaka erken yaşlardan itibaren gerekli aşıların yaptırılması gerekecektir. Aşılar ile köpeklerin bu tür hastalıklara karşı korunması büyük ölçüde sağlanmaktadır.
Mutlaka yavruluk döneminden itibaren köpeklerde düzenli aşılar şarttır. Kanlı ishalden koruyucu karma aşı 3 doz halinde uygulanabilir. Söz konusu virüsten korunmanın tek yolu olarak bu aşılar gösterilmektedir. Köpeklerde kanlı ishal sorunun ortaya çıkmasının ardından tedavi için farklı metotlar da uygulanabilir. Hamile köpeklerde bu virüse rastlanmışsa yeni doğan yavru köpeklerde de söz konusu hastalık görülebilir.