Kedilerde lösemi tedavisi, virüsleri engelleyen aşı şeklinde uygulanır. Bilindiği üzere kedi lösemisi, insanlardaki AIDS benzeri bir hastalık olup kedinin bağışıklık sistemini tamamen dağıtan bir hastalıktır. Kedilerde eski dönemlere nazaran çok daha az sıklıkta görülse de kedi lösemisi üzerinde mutlaka durulması gereken ciddi bir sağlık sorunudur. Bu yüzden sağlıklı kedilerin yüzde 1’inden azı enfekte olsa dahi kedilerde lösemi aşısı çok önemlidir. Belirli zaman aralıklarında yapılan kedi lösemisi aşısında gerektiği takdirde hatırlatma dozu da uygulanabilmektedir.
Kedilerde lösemi hastalığı, HIV ile aynı virüs grubuna ait bir retrovirüsten kaynaklanır. HIV benzeri olsa dahi sadece kedilerde görülen bu virüs insana bulaşmaz. Artık gelişen tıp ile birlikte aşılama imkanlarının artması sayesinde lösemi hastalığına sebep olan virüsün yaygınlığı epey azalmıştır. Kedilerde eskiye nazaran çok daha az görülen bu virüs, sağlıklı kedilerin yüzde 1’inden azını enfekte ederek lösemi hastalığına yol açabilir. Kedi lösemisinin eski zamanlara göre günümüzde azalma gösterilmesinin en önemli sebebi, 1990’lu yıllardan beri yavru ve yetişkin kedilere uygulanan etkili aşılama yöntemleridir.
Yavru kedi lösemisi, çeşitli belirtiler ile kendini gösterir. Kedi lösemisi, mutlaka tedavi edilmesi gereken ve ölümcül sonuçlar doğurabilen ciddi bir hastalıktır. Kedi lösemisi, kedinin bağışıklık sistemini baskılar ve olumsuz etkiler. Bağışıklık sistemi çöktüğü için meydana gelen enfeksiyon kedilerde şu hastalıkları ortaya çıkarabilir:
Özellikle yavru kedilerde kısa sürede ölümcül sonuçlar doğurabilen kedi lösemisine karşı dikkatli olunmalıdır. Kedinin bağışıklık sistemini yavaş ve kademeli bir şekilde düşüren lösemi, bu nedenle ölüme davetiye çıkarabilir. Ancak kedi lösemisi tedavisi olan bir hastalık olduğu için gerekli tıbbi müdahaleler sağlanarak ölümcül sonuçlar doğurması engellenebilir.
Kedi lösemisi bulaşma şekli birbirinden farklılık gösterebilir. İnsanlardaki HIV benzeri bir virüsün neden olduğu kedi lösemisi, genellikle birbirine çok yakın olan kedilerden bulaşır. Kedi lösemisi yayılmasında etkili olan durumlar şunlardır:
İşte bu tür durumlarda genellikle tükürük yoluyla geçen kedi lösemisi, kedinin bağışıklık sisteminde olumsuz bir tablo çizer. Yavru kedi veya kedinin vücudundaki hücrelerinde gizlenebilme özelliği bulunan bu virüs, mutlaka tedavi edilmelidir. Yavru kedinin hücresi içinde gizlenmiş virüs, latent evre yaratır. Virüs DNA’sını kedinin DNA’sına ekler ve bu sayesde ilk enfeksiyondan çok uzun zaman geçtikten sonra aktif hale gelip hastalığa davetiye çıkarabilir. Latent evre öncesi virüs yavru kedinin vücudunda adeta gizlenir ve hiçbir hastalık belirtisi göstermeyebilir.
Kedi lösemisi tedavisi, belirli bir süreç dahilinde uygulanır. Özellikle yavru kedilerde, yavruluk döneminde temasın çok daha yaygın olması bu süreçte kediler arasında virüsün bulaşmasına uygun ortam sağlayabilir. Daha sonra uzun yıllar geçtikten sonra bile virüs kendini ortaya çıkarıp kedinin bağışıklık sistemini bozabilir. Kedi lösemisi genellikle üç yıla kadar devam eden bir hastalıktır. Fakat kedi lösemisi fark edildikten sonra 3 yıllık süre içinde pek çok kedi hayatını kaybetmektedir.
Kedi lösemisi aşısı, hastalığın ölümcül şekilde seyretmesini engelleyen çok önemli bir tedavi yöntemidir. Gelişen tıp sayesinde kedilerde lösemi hastalığının yıkıcı etkilerini ciddi anlamda azaltan ve özellikle yavru kedilerin bile hayata tutunmalarını sağlayan aşılar geliştirilmiştir. Kedilerde lösemi hastalığı kaynaklı kalıcı enfeksiyon oluşmaması için tedavi sürecine mutlaka gerekli olan aşıların eklenmesi şarttır. Kedi lösemisi aşısı, Türkiye’de kedi ve hayvan bakımında öne çıkan temel aşılardan biri olmasa dahi geniş kitleler tarafından bilinir.
Türkiye’de evcil hayvanlara uygulanan periyodik aşılar genellikle farklı hastalıkların tedavisinde kullanılan aşılardır. Her ne kadar kedi lösemisi aşısı bu temel aşılar içinde yer almasa dahi veteriner hekimlerin mutlaka el altında bulundurduğu ve gerekli gördükleri durumlarda kedilere vurdukları bir aşıdır. Eğer veteriner hekiminiz yavru kediniz için lösemi aşısının vurulmasını gerekli görüyorsa, bu öneriyi baz alarak kedinize lösemi aşısı yaptırabilirsiniz. Yavru kedinize uygun bir aşılama programı oluşturmak için mutlaka uzman veteriner hekimle ortak bir planlama yapılmalıdır.
Kedilerde lösemi aşısı zorunlu olmayan aşılardan biridir. Tıbbi adıyla leukemia olarak da bilinen kedi lösemisi, ciddi bir virüs hastalığıdır. Kedilere çeşitli yollarla bulaşabilen bu hastalık, bulaştığında ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bağışıklık sistemini tamamen bozan bu hastalık, insandaki AIDS benzeri tehlikeli bir virüsten kaynaklanır. Karma aşıdaki hastalık önleyici etkenler sayesinde kedilerin bağışıklık sistemi güçlendirilmiş olur. Dolayısıyla kedilerde lösemi aşısı yapılmaması halinde kısa süre içinde hastalığın görülme sıklığı artabilir. İşte bu tür durumlarla karşılaşmamak için kedilerde lösemi aşısı belirli aralıklarla yapılmasında fayda vardır.
Yavru kedi lösemi aşısı için doğru zamanlamayı bulmak sanıldığı kadar zor değildir. Öncelikle veteriner hekimin kedi lösemisi aşısı önermesi durumunda bunun için belirli bir program hazırlaması gerekir. Yavru kedilerin ilk kez aşılanması için genellikle sekiz haftalık olması beklenir. Yavru kedilerin ilk lösemi aşılamasını sekiz haftalıkken ideal biçimde yaptırabilirsiniz. Bundan sonra ikinci aşı için üç ya da 5 hafta sonra uygulama yapılması gerekecektir.
Yavru kedilerde en yaygın ve ciddi sağlık sorunları doğuran riskli hastalıklara karşı koruyan temel aşılar, 8 haftalık ve 13 haftalık zaman dilimleri içinde vurulmalıdır. Kedilerde lösemi aşısı ile birlikte yavruyken vurulan aşılardan bazıları şunlardır:
Bu tür hastalıklara karşı etkili bir bağışıklık sistemi elde edebilmek için yavru kedilerin temel aşılarını vurulmasına özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra veteriner hekimler, özellikle dış mekanda bulunacak kediler için de bazı özel aşılar önerebilir. Kediniz diğer kediler ile temas halinde olacaksa ve yaşam tarzında diğer hayvanlarla yakın olması mümkünse, veterinerlerin önerdiği diğer aşıların vurulması konusunda fayda vardır.
Kedilerde lösemi aşı programı, uzman veteriner hekimlerin belirleyeceği bir süreçten oluşur. Kedilere yavru dönemden itibaren temel aşılarda olduğu gibi hatırlatma aşıları vurulmalıdır. Veteriner hekimler 12. ila 16. hafta arasında kedi lösemisi için ilk tekrar aşısını vurmalıdır. Yavru kedi 1 yaşına gelir gelmez, her yıl tekrarlanacak olan yıllık tekrar aşısı enjeksiyonunun yapılması gerekir. Uzman tavsiyeleri eşliğinde bu aşıların düzenli olarak vurulmasını sağlamanız tavsiye edilir.
Kedilerde lösemi aşısının yan etkisi, aşı vurulduktan sonra bazı kedilerde ortaya çıkabilir. Genellikle tüm temel aşılarda olduğu gibi lösemi aşısında da şu yan etkiler görülebilir:
Bu tür bekledik yan etkiler lösemi aşısı vurulduktan birkaç gün boyunca etkisini gösterebilir. Ancak kalıcı olmayan bu yan etkiler akabinde ortadan kalkar. Kedilerde lösemi aşısı, çok nadir durumlarda bazı kedilerde alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olabilir.
Posted in Kedi Sağlığı
ŞirinPati Veteriner Kliniği
ŞirinPati Bağcılar Veteriner Kliniği 2021 Ocak ayında hizmet vermeye başlamıştır.Bağcılar ve çevre bölgenin veteriner hekim ihtiyacını tam donanımlı kliniğimiz ile karşılama gayretindeyiz.
Adres : Göztepe, Bosna Cd. No: 10 D:14G, 34224 Bağcılar/İstanbul
Telefon : (0212) 923 20 50