Kedilerde mantar enfeksiyonu, minik dostlarımızın en sık karşılaştıkları deri problemlerinden biri olarak dikkat çekmektedir. Deri üzerinde yuvarlak, kaşıntılı ve pul pul dökülen lezyonlar ile kendini gösteren mantar enfeksiyonu mutlaka tedavi gerektirmektedir. Genellikle kedinin tüylerini yalarken fark edilen tüy dökülmeleriyle ilk ipuçlarını veren bu rahatsızlık, kedilerin sık sık kaşınmasına ve huzursuz olmasına yol açmaktadır. Bağışıklık sistemine ve sahip olunan diğer rahatsızlıklara da bağlı olarak enfeksiyonun yayılma hızı artabileceğinden zaman kaybetmeden veteriner hekime başvurulmalıdır.
Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Nedir?
Çeşitli mantar türlerinin diğer canlılardan veya ortamdan kediye bulaşması sonucu oluşan mantar enfeksiyonu, genellikle deri, tüyler ve tırnakları etkilemektedir. Bulaşıcı bir hastalık olmakla birlikte bağışıklık sistemini zayıflatabileceğinden mutlaka müdahale edilmesi gerekmektedir. Kedilerde mantar enfeksiyonu erken dönemde fark edilmez ise bağışıklık sistemi zayıflamaya başlayarak minik dostlarımızın diğer hastalıklara karşı savunmasız olmasına yol açabilmektedir. Ayrıca ortamdaki diğer kedi veya köpekler de risk altında olabilmektedir.
Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?
Kedilerde mantar enfeksiyonuna yok etmenlerin başında mantar sporları gelmektedir. Bu enfeksiyon, genellikle mantar sporlarının deri veya tüylerle temas etmesi sonucu oluşmaktadır. Minik dostunuzun bağışıklık sistemi zayıf ise mantar enfeksiyonlarına karşı hassastır ve dolayısıyla risk altındadır. Kedilerde mantar enfeksiyonuna yol açan bir diğer etmen ise ortam koşullarıdır. Mantarlar, sıcak ve nemli ortamlarda hızlı çoğalma özelliğine sahiptirler. Kediler, bu ortamlarda vakit geçirdiklerinde hastalığın bulaşma riski artmaktadır.
Mantar Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir? Nasıl Fark Edilir?
Enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan belirtiler, genellikle dışarıdan çıplak gözle görülebilecek niteliklere sahiptir. Bakımını üstlendiğiniz minik dostlarınızı gözlemleyerek mantar enfeksiyonu olup olmadığı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Kedilerde mantar enfeksiyonu belirtileri şu şekildedir:
- Deri üzeri kızarıklık, kaşıntı, pul pul dökülme ve kabuklanma,
- Cilt altında kist,
- Nefes almada zorlanma,
- Ateş,
- Belirli alanlarda yoğunlaşan tüy dökülmesi,
- Tırnaklarda kalınlaşma, renk değişikliği ve kırılma,
- Kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik veya huysuzluk,
- Fiziksel aktiviteye karşı isteksizlik,
- Enfeksiyon kulak bölgesine ulaşmış ise kulaklarda kaşıntı, kızarıklık ve kötü kokulu akıntı.
Yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçını gözlemlediğiniz takdirde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmalı ve tedavi sürecini başlatmalısınız. Kedilerde mantar enfeksiyonu, kontrol altına alınamadığında yayılabilir ve vücudun diğer hastalıklara karşı savunmasız kalmasına yol açabilir. Ayrıca bulaşma riski barındırdığından çevredeki diğer canlıları da tehlike altına alabilir.
Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Mantar enfeksiyonu, her canlının karşılaşabileceği oldukça yaygın bir hastalıktır. Erken müdahale edildiği takdirde minik dostlarınız için endişe etmenize gerek yoktur. Enfeksiyon belirtileri çıplak gözle görülmekle birlikte veteriner hekiminiz, doğru tanı konması adına kedinizin derisinden alınan örnekleri mikroskop altında incelemekte veya kültür yöntemleriyle mantarın türünü belirlemektedir.
Mantarın türü, enfeksiyonun boyutu ve kedinizin genel sağlık durumu hakkında bilgiler toplandıktan sonra mantar enfeksiyonu tedavisine geçilmektedir. Enfeksiyonun yok edilmesi amacıyla genellikle oral haplar veya krem ve şampuanlar kullanılmaktadır. Tedavinin süresi, enfeksiyonun türü ve boyutuna bağlı olarak bir haftadan birkaç aya kadar uzayabilmektedir.
Mantar Enfeksiyonuna Karşı Alınacak Önlemler
Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi çeşitli hastalıklara karşı mücadele eder. Mantar enfeksiyonu, en sık karşılaşılan problemlerden biri olduğu için bakımını üstlenen kişilerin mutlaka önlem alması ve minik dostlarını koruması gerekir. Bu tür hastalıkların diğer hayvanlara ve hatta insanlara da bulaşabileceği göz ardı edilmemelidir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan her canlıda bu enfeksiyonlara rastlanabilmektedir.
Kedilerde mantar enfeksiyonuna karşı şu önlemleri alabilirsiniz:
- Mantar enfeksiyonu, erken müdahale edildiği takdirde tamamen tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle kedinizi düzenli olarak veterinere götürerek genel sağlık kontrolünü sağlamalısınız. Veteriner hekim, aşı gibi önleyici uygulamaların yanı sıra bilgilendirici çalışmalar da yapacaktır.
- Minik dostlarınızın yaşam alanı her zaman temiz, düzenli ve steril olmalıdır. Mantarlar sıcak ve nemli ortamlarda daha hızlı yayıldığı için özellikle yaz aylarında ortamı havalandırmalısınız.
- Kedinizin aşılarını düzenli olarak yaptırmalı ve diğer hayvanlarla temasını sınırlandırmalısınız. Özellikle aşıları ve bakımı yaptırılmayan diğer canlılar ile temas ettiğinde bulaşma riski ortaya çıkabilmektedir. Mantar enfeksiyonu bir canlıdan diğerine geçebilmektedir.
- Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi mantar enfeksiyonu da genellikle bağışıklık sistemi zayıf canlılarda görülmektedir. Kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli beslenmesine önem vermeli ve hareketli bir yaşam sürmesini sağlamalısınız.
- Kediniz mantar enfeksiyonuna yakalanmış ise veteriner hekim gözetiminde tedavisine başlanmalı ve kedi sağlığını korumak amacıyla birtakım çalışmalar yapılmalıdır. Enfekte olmuş bir canlının yaşam alanı, özel temizlik ürünleriyle iyice dezenfekte edilerek risklerden arındırılmalıdır.
- Mantar enfeksiyonu hastalığına yakalanmış olan kedinizi, tedavi bitene kadar izole etmelisiniz.
Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Evde Tedavi Edilebilir mi?
Kedilerde mantar enfeksiyonu için evde uygulanacak birtakım bakım yöntemleri bulunsa da tamamen tedavi edilmesi mümkün değildir. Kedinizde mantar enfeksiyonu belirtilerini fark ettiyseniz vakit kaybetmeden bir veteriner kliniğine başvurmanız gerekmektedir. Evde tedavi uygulamaları kapsamında yanlış teşhis veya yanlış tedavi uyguladığınızda hastalığın ilerlemesine yol açabilirsiniz. Ayrıca hastalığı yok etmek için uygulanacak tedavi yöntemlerinin kedinin sağlık durumu ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebileceğini de unutmamalısınız.
✅ ŞirinPati Veteriner Kliniğimizde köpek sağlığı konusunda uzman veteriner hekimlerimiz tarafından sunulan tedaviler hakkında daha fazla bilgi almak ve randevu oluşturmak için (0212) 923 20 50 numarasından bizimle iletişime geçebilirsiniz.